Římský kmín (kumín), 50g
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti:
Rasa: pálivá, hořká
Vírja: mírně zahřívací
Vipáka: pálivá
Guna: suchá, lehká, ostrá
Dóša vliv: KV+, P= a v nadbytku zvyšuje
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak v kuchyních po celém světě, tak v Ayurvédě je známo, že římský kmín zahřívá. Je proto součástí různých polévek, stew, indických pokrmů. V kombinaci s větším množstvím koriandru spolehlivě získáte klasické aroma a chuť právě indické kuchyně. Jeho typické, velmi intenzivní aroma má zhruba polovina lidí velmi ráda, polovině lidí přijde římský kmín nepříjemný a příliš intenzivní. Tuto kontroverzi způsobuje především silně aromatická látka cuminaldehyd. Zajímavostí vůně římského kmínu je přítomnost safranalu, aromatické látky zodpovědné za vůni šafránu.
V knize Ájurvéda od A po Z, autorka Anne Mclntyreová uvádí:
" Římský kmín je dobře znám pro své povzbuzující účinky na trávení. Povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a vstřebávání a odstraňuje ze střev toxiny. Zmírňuje plynatost a chabé trávení při nadbytku váty a kaphy. Obzvláště se hodí při nevolnosti a špatném trávení ze vzhůru pohybující váty a směřuje apána vátu zpět směrem dolů. Rovněž je dobrý při průjmu, neboť absorbuje tekutiny z tlustého střeva. Kmín odstraňuje nadbytečnou avalambaka kaphu z plic, pomáhá při zánětech sliznic, kašli, infekcích hrudníku a astmatu. Působí v ženském pohlavním ústrojí, zmírňuje bolest a zánět a podporuje tvorbu mléka při kojení, zvlášť pokud je kombinován se šatávarí."
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.