Cejlonský hřebíček, 40g
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti
Rasa: pálivá, hořká
Vírja: chladivá
Vipáka: pálivá
Dóša efekt: P+ nebo neutralizuje, VK-
Hřebíček je sušený kalich s poupětem Hřebíčkovce kořenného, stálezeleného stromu pěstovaného od Indonésie přes Srí Lanku až po Madagaskar. Až 90% esenciálních olejů hřebíčku tvoří voňavá aromatická látka eugenol, přítomná v menším množství například i ve skořici. Dalšími důležitými látkami obsaženými v hřebíčku jsou například flavonoidy, třísloviny včetně derivátu kyseliny salicylové a dokonce i vanilin – zkuste si přivonět k opravdové vanilce a hřebíčku, určitou spojitost ve vůni najdete. Jak díky eugenolu a vanilinu, tak díky dalším látkám obsaženým v pryskyřici, které je hřebíček doslova plný, je hřebíček vhodný nejen na vaření, ale i pro aromaterapii a pomme d’ambre (hřebíčky a další koření zapíchané do citrusů). Námi dodávaný hřebíček získáváme výhradně jen ze Srí Lanky, od prověřených farmářů, kteří sklízí hřebíček těsně před rozkvětem a zachází s ním opatrně, aby se neodlomily hlavičky. Srílanský hřebíček má jedinečnou, sladší vůni, a není přesušený jako ten, který pořídíte v nespecializovaných obchodech.
Myslíme si, že hřebíček by neměl v hojném množství chybět v žádné kuchyni. Je hojně používán k dodání své jedinečné vůně pokrmům v Asii, Evropě, Africe, Indii, Číně, téměř po celém světě. Ve Francii je nezbytnou přísadou do mnoha vývarů. Dodává chuť marinádám, masům, je často přidáván do curry směsí, ale je výborný i na svařená jablka či hrušky se skořicí, nebo k rebarboře. Výtečně se hodí k hovězímu masu. V mexické kuchyni bývá často používán v kombinaci se skořicí. V české kuchyni se hřebíček přidává při vaření rýže. Účinek hřebíčku není jen chuťový a čichový, ale má i dobrý vliv na trávení a normální činnost kardiovaskulárního systému, oběh a prokrvení.
V knize Rostliny v ájurvédě, autorů David Frawley a Vasant Lad, se uvádí:
"Hřebíčkovec vonný je účinný stimulants a aromatická bylina pro plíce a žaludek. Rozptylují horečku a dezinfikují lymfatické tkáně. Hřebíček spolu s cukrkandlem účinkuje proti nachlazení a kašli. V podobě éterického oleje je silným analgetikem. Hřebíčkovec vonný je mírné afrodiziakum. Hřebíček má výrazně prohřívající účinky a jeho energetizující působení může být vzhledem k radžasickým vlastnostem mírně dráždivé."
Země původu: Srí Lanka
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.