Asafoetida - čertovo lejno
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti
Rasa: pálivá, hořká
Vírja: zahřívací
Vipáka: pálivá
Dóša efekt: VK-,P+
Ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida) je západoasijská, vytrvalá rostlina, vysoká průměrně 1,5 metru, kvetoucí mnoha drobnými, nažloutlými kvítky sestavenými do okolíků. Vzhledově vypadá jako zvětšená miříkovitá rostlina (fenykl, mrkev, petržel). Podle ayurvédy je asafoetida oteplující.
Asafoetida představuje obrovskou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu.
A jak že voní? Aroma asafoetidy připomíná intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.
Naše asafoetida je dovezena přímo z Indie, v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás V ČR se nechá ztuhnout, následně ji pro vás pomeleme.
Jak ji použít? Asafoetidu používejte v malém množství - maximálně tak polovinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla. Zkuste nejdříve méně, příště můžete případně přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, pak už můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek nebo cibule nebo pórek.
Země původu: Indie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.