Kurkuma - Curcuma longa
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti:
Rasa: hořká, trpká, pálivá
Vírja: zahřívací
Vipáka: pálivá
Dóša efekt: PV +, K-, při mírném používání VPK=
Kurkuma je nazývána také jako indický šafrán. Hlavním tajemstvím této rostliny je, že ukrývá látku zvanou kurkumin. Právě ta má většinu zdravotních přínosů, pro které je kurkuma tolik vyhledávána, nejen v ayurvédě, kde stopy používání kurkumy sahají do historie delší než 4000 let. A co vlastně kurkumin je? Jde o látku, silné barvivo v odstínech žluté až oranžové barvy. V potravinářství ho najdete jako přidanou látku nebo jako barvivo pod kódem E100. Kurkumin kontroluje zánětlivé reakce těla a je významným antioxidantem. V ayurvédě kurkuma patří mezi tzv. hřejivé byliny.
Kurkuma podporuje normální trávení, normální činnost jater, normální stav kloubů a kostí, normální činnost nervové soustavy, normální stav pokožky a je příznivá pro imunitní systém.
V knize Kurkuma-Ájurvédské koření života od autora Prashanti de Jager MSc se uvádí:
Předmluva Dr. Davida Frawley
"Pokud bych si měl vybrat pouze jednu bylinu pro zdraví a dietní potřebu, vybral bych si bez velkého váhání indického koření KURKUMU. Její působení je široké a je jen málo toho, čeho není schopna dosáhnout v oblasti léčení. Je schopna obsáhnout mnohem více než jiné byliny.
Kurkuma má široké spektrum účinků, které jsou jemné, ale zaručené. Je vhodná jak pro dlouhodobé, tak i denní užívání. I když je známým kořením, málo lidí(včetně znalců bylin) zná její hodnotu a možnosti širokého použití. Je jednou z bylin, kterou by měl člověk znát a žít s ní.
Kurkuma je především známá jako koření v indické kuchyni. Je základem indického kari koření, tradičně je alespoň z poloviny jeho součástí. Dává mu typické žluté zabarvení. Bylina má jemnou chuť koření a je mírně nahořklá. Prohlubuje přírodní chuť potravin. Není příliš pálivá a je vhodná i pro ty, kteří nemají rádi chilli koření, nebo jiné aromatické koření. Kurkuma pomáhá srovnat účinek jiných koření, spojuje jejich chuť a vlastnosti synergickým způsobem, dává lepší vůni.
Kurkuma stimuluje "oheň" zažívání, zlepšuje stravitelnost potravy a zlepšuje vstřebávání. Pomáhá také detoxikovat potravu, zabíjí bakterie a dokonce parazity, pokud jsou v ní obsaženy. Navíc zlepšuje kvalitu potravy, přidává nutritivní a "krev budující" vlastnosti oleji (tuku), se kterými se kombinuje, obzvláště ghee(přečištěné máslo). Kurkuma je důležitá pro Ájurvédskou stravu a vítanou pomůckou pro gurmánské vaření.
Kurkuma je také vynikající bylinou užitou jako první pomoc, a také na nejrůznější poranění- akutní i chronická. Má mírně svíravý účinek a při zevním použití, přímo na ránu, je úžasná na řezná poranění, pohmožděniny a modřiny. Pomáhá zastavit krvácení, zlepšuje hojení, čistí odumřelo a poškozenou tkáň. Podporuje růst nových a zdravých buněk. Je spousta zázračných historek, kdy byla čerstvá kurkuma aplikována na čerstvá poranění a rány se zhojily bez jizev. Prášek z kurkumy je dobrou první pomocí a měl by být součástí lékárničky rostlinné první pomoci. Rostliny je vynikající po operaci pro podporu hojení a prevenci tvoření jizev. Svíravý účinek je skvělý při kloktání při bolestech v krku a kašli(používá se s menším množstvím soli).
Kromě toho je kurkuma významnou bylinou pro ženy a je užitečná při mnoha ženských obtížích. Uvolňuje menstruaci, přináší úlevu při menstruační bolesti a křečích. Je prospěšná při pre-menstruačních a přechodových potížích. Zlepšuje tvorbu krve. Je prospěšná jako ochrana těla proti vzniku cyst v prsou a na děloze. Pokud jsou již cysty přítomné, pomáhá je odstraňovat a pomáhá chránit proti rakovině prsu. Pomáhá správnému vývoji ženských orgánů a posiluje je. V průběhu menopauzy uklidňuje a harmonizuje tělo.
Kurkuma podporuje pěkný vzhled kůže a pomáhá cirkulaci a výživě povrchu těla. Tato bylina je důležitá pro srdce a játra. Posiluje srdce, snižuje cholesterol a působí preventivně proti srdečním chorobám, záchvatům a proti vzniku mrtvice. Mírně ředí krev-nemá však žádné vedlejší účinky a nezpůsobuje anemii. Čistí játra a mírně zvyšuje tok žluče. Přináší úlevu při emočním napětí a depresi.
Očišťuje od toxinů(od znečištění a chemických látek) uložených hluboko v těle. Pomáhá při závislosti na alkoholu a cukru. Obzvláště je vhodná u diabetu(cukrovky), může působit v prevenci a při kontrole diabetu dospělých, pokud je užívána pravidelně s jídlem.
Kurkuma zvyšuje odolnost a regeneraci organismu, podporuje imunitu, což je velmi důležité v současné době, kdy se vyskytují různé imunitní poruchy. Podporuje hojení(léčení) těla na několika úrovních-má vliv na psychiku, správné tvoření tkání, regeneruje, omlazuje a tím podporuje dlouhověkost. Pomáhá při oslabené imunitě, chronických horečkách a při léčení odolných a nevyléčitelných nemocích jak je rakovina a AIDS. Pomáhá řešit stagnaci krev, ničit nádory, odstraňovat cysty všeho druhu. Je to přírodní regulátor optimálního zdraví a energie."
Naše poznámka: V této knize je téměř na 130 stranách řada užitečných rad, jak kurkumu použít i s odkazy na vědecké studie.
Kontraidikace: vysoká Pitta, akutní žloutenka či hepatitida, těhotenství.
Použití konzultujte se svým ayuvédským terapeutem. Pokud žádného neznáte, rádi vám doporučíme.
Země původu: Indie, kořen mletý v ČR
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.